Hem rektörlük yapıyor hem de üç fakültede dekanlık

Sinop Universitesi'nde Rektör Prof. Dr. Recep Bircan Mühendislik-Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ile Su Ürünleri fakültelerinin de dekanı. Rektör Bircan, "Adam olmayınca ne yapacaksın? Vekaleten yaptık" diyor. Ancak rektörün dekanlığını yaptığı Su Ürünleri Fakültesi'nde 8 profesör var.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Kasım 2013 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hem rektörlük yapıyor hem de üç fakültede dekanlık

Zeynep YILDIRIM


2007 yılında kurulan Sinop Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'ın rektörlük dışında üniversite yönetiminde 3 görevi daha bulunuyor. Bu görevleri arasında Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekanlıkları da yer alıyor. Üniversite öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere "Rektörün aynı zamanda dekan olması söz konusu olamaz. Bu akademik yönetim sistemine de evrensel kurallara da aykırı" dedi.

'SADECE BİNA YETMEZ'

Rektörün görevlerinden birinin de fakülteleri denetlemek olduğunu söyleyen Yeşildere "Hem dekanlığı denetliyorsunuz, hem de rektörsünüz. Yani yönetim de denetlenen de sizsiniz. Böyle bir kuruma üniversite denemez. Bütün bunlar altyapıları olmadan açılan üniversitelerden kaynaklanıyor. Sadece bina ile üniversite kurulmaz, önce altyapı oluşturulmalı, sonra eğitime başlanmak" diye konuştu. Dekanların branşlara göre atandığını vurgulayan Yeşildere "Demek rektör çok önemli bir bilim inşam ki 3 farklı branştan dekan olabiliyor" dedi.

8 PROFESÖR VAR

Fakültelerin dekanlarının profesör olması gerektiğini söyleyen Rektör Bircan ise bu uygulamayı şöyle savundu: "Şu an profesör bünyesinde hocamız yok, adam vekaleten uhdemize aldık. Fakültelerimizdeki öğretim üyelerinin sayısı yeni kurulan fakülteler olduğu için az. Maaşımı yalnızca rektör kadrosundan alıyorum, 3 farklı fakülteden maaş almıyorum. Ancak Rektör Bircan'ın "Adam yok" dediği ve dekanlığım üstlendiği fakülteler arasında yer alan Su Ürünleri
Fakültesi'nde 8'i profesör 33 akademisyen bulunuyor. Üniversitede yabancı uyruklu öğrenciler ile birlikte 5 bin 254 öğrenci okuyor. Üniversitenin internet sitesinde geçtiğimiz 1 Kasım'da yapıları duyuruya göre Rektör Bircan'ın dekanlığını üstlendiği Boyabat İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi'nde yalnızca 1 öğretim elemanı var ama 168 öğrenci okuyor. Yine rektörün dekan olduğu Mimarlık Mühendislik Fakültesi'nde akademisyen sayısı 1, Fen Edebiyat'ta 32, Eğitim'de 20, Gerze MYO'da 1, ilahiyat Fakültesi'nde 2, Sağlık Yüksekokulu ve Turizm Yükse kokulları'nda ise 3 öğretim elemanı var. Henüz öğrenci almayan ilahiyat Fakültesi'nde ise 2 akademisyen var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber